Inge van der Velpen

Afgelopen jaren waren belangrijke jaren voor mij, jaren waarin ik veel heb geleerd op persoonlijk vlak en werkgerelateerd. Dit begon na mijn studie geneeskunde. Ik begon met werken als arts bij de kindergeneeskunde in Leeuwarden. Een fantastische kans om op deze afdeling te werken en ik had het er al snel naar mijn zin. Alleen merkte ik dat de diensten grote invloed hadden op mijn privé leven. Mijn man, toen nog mijn vriend, was op dat moment begonnen aan zijn opleiding tot longarts. We draaiden allebei veel diensten en ik had al snel de gedachte ‘Is dit hoe de rest van ons leven eruit zal zien?’. 
Het duurde niet lang tot ik voelde dat ik een keuze moest maken. Ga ik voor een spannende en uitdagende baan als gynaecoloog of kinderarts, of kies ik voor een rustigere carrière en kies ik een specialisme wat hier beter bij aansluit. Gynaecologie en kindergeneeskunde zitten in mijn hart, maar ik koos bewust voor een rustigere carrière. De stap naar de vruchtbaarheid oftewel fertiliteit was snel gemaakt.

In 2015 ben ik begonnen met werken als fertiliteitsarts in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Een ontzettend leuk ziekenhuis en een heel fijn team om mee te werken. De fertiliteit heeft iets wat niet veel vakgebieden in de geneeskunde hebben. Door vele contacten met patiënten, bouw je een band op. Hoe vaker ik een patiënte zag, hoe meer ik de persoon achter de patiente zag. Ik merkte steeds meer hoe bijzonder dit was en hoe goed me dit deed. Contacten met betekenis. 

Echter zag ik steeds vaker dat er meer emoties bij een vrouw speelden, dan in de spreekkamer besproken werden. Volle poli’s, zelfs dubbel ingepland, protocollen en wachtlijsten lieten dit niet toe. Met als gevolg beperkte of eigenlijk geen tijd om me te verdiepen in de vrouw die voor me zat. Zodra ik deze tijd wel nam (met alle gevolgen van dien: een volle wachtkamer… ), veranderden de gesprekken en kon ik de vrouw helpen waar zij mij echt nodig had. Kortom, na een fantastische tijd, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. 

Deze uitdaging bracht ons naar Zwitserland, een vaste baan voor mijn man en voor mij de kans om mijn bedrijf te starten. We hebben de sprong gewaagd, sinds oktober 2019 wonen we in Klosters. Hier wil ik me volledig richten op de preconceptionele gezondheid van de vrouw in Nederland. Om zodoende de tijd tot een zwangerschap te verkorten en de kans op problemen tijdens de zwangerschap te verkleinen.